PIM en datapools

Matthias Wilstra
Matthias Wilstra
Senior Implementatie Consultant
17 januari 2023

Een datapool is een centrale database waarin gestandaardiseerde productinformatie wordt opgeslagen. Deze gestandaardiseerde informatie is afkomstig van diverse fabrikanten. Dankzij de centrale opslag van deze data, kunnen producenten sneller en efficiënter productdata leveren aan groothandel of detailhandel.

Content in, content out

Wat is een datapool?

Een datapool is een centrale database waarin gestandaardiseerde productinformatie wordt opgeslagen. Deze gestandaardiseerde informatie is afkomstig van diverse fabrikanten. Dankzij de centrale opslag van deze data, kunnen producenten sneller en efficiënter productdata leveren aan groothandel of detailhandel.

Productinformatie aanleveren of gebruiken

Het aanleveren van productinformatie door een fabrikant of merk gebeurt het snelst en meest gestructureerd vanuit een Product Informatie Management (PIM) systeem. Een groothandel of retailer kan de informatie vervolgens eenvoudig uit de datapool ontvangen. Ook in dit geval is een PIM-systeem een wenselijke schakel in het applicatie landschap. Zeker als gebruik wordt gemaakt van meerdere datapools (bijvoorbeeld middels een ‘golden record principe’), is een PIM onmisbaar. Vanuit het PIM-systeem kan de informatie uit de datapools ‘klaar’ gemaakt worden om door te zetten naar andere kanalen. Bijvoorbeeld naar een webshop, andere applicatie of een print catalogus.

  • GS1 biedt een centrale bron voor het uitwisselen van artikelgegevens in de levensmiddelen en drogisterijsector, doe-het-zelf- en tuinsector en de gezondheidszorg.
  • Fashion.cloud is een centraal contentplatform wat content uitwisseling tussen brands en retailers in de fashionindustrie faciliteert.
  • EZ-BASE is een datapool voor de gereedschap en ijzerwarenbranche. Deze datapool bevat productinformatie van prominente leveranciers uit de Benelux. EZ-Base heeft een gebruiksvriendelijke webbased oplossing voor zowel de leverancier als de vakhandel.
  • IB.NL heeft inmiddels een grote database met assortimenten van bouwproducenten opgebouwd en levert de productinformatie daarvan aan bouwmaterialenhandelaren en aan bouwbedrijven.
  • 2BA is een datapool van handels- en productgegevens in de installatiebranche. Producenten, importeurs, groothandels maar ook installateurs kunnen terecht bij 2BA om informatie met de centrale database uit te wisselen. Deze uitwisseling gebeurt via uniforme bestanden die in de branche zijn bepaald volgens de standaarden van Ketenstandaard Bouw en Installatie. Daarnaast is de database ingericht volgens het ETIM classificatiemodel, de standaard in artikelclassificatie binnen de bouw- en installatiesector.
  • Icecat biedt productinformatie voor inmiddels 300+ participerende fabrikanten. Veel leidende e-commercebedrijven in de wereld maken gebruik van de Open Icecat-catalogus, die uitgegroeid is tot een marktstandaard voor productinformatie waarbij alle gangbare wereldtalen worden ondersteund.
  • GfK Etilize is een datapool die is gespecialiseerd in IT-apparatuur, consumenten elektronica, kantoorartikelen en fotografie. GfK Etilize wordt wereldwijd gebruikt door prominente organisaties.
  • CNET Content Solutions vereenvoudigt het proces van het verkrijgen en behouden van gedetailleerde en nauwkeurige productgegevens voor resellers, distributeurs, fabrikanten, markplaatsen en retailers.
  • Via PS in Foodservice wordt de informatie van alle producten op één centrale, digitale plek geborgd en beschikbaar gesteld aan groothandels en afnemers in de horeca, zorg, catering en detailhandel. Ook informatie die wordt verplicht vanuit de allergenenwetgeving is in deze datapool aanwezig.

Maakt u gebruik van een datapool die hier niet bij staat? Geen probleem. Alle datapools zijn door hun opzet in principe te koppelen aan een PIM-systeem.