Zusss

Toekomstproof Adobe Commerce platform

Zusss is het Nederlands fashion- en lifestylemerk van de zussen Sietske van Hartingsveldt en Femke van der Hoef. Naast een eigen online omgeving, zijn de producten van Zusss verkrijgbaar bij ruim 400 verkooppunten in Nederland en België. Zusss begon als een hobby, maar groeide dankzij een flinke portie ondernemersinstinct al snel uit tot een succesvol feel-good merk. De webshop was echter nog op start-up niveau: de relatief eenvoudige webshop barstte uit z’n voegen en het systeem viel uit bij extreme drukte. De hoogste tijd dus voor een toekomstproof platform.

Way of working

XSARUS stelde eerst de huidige omgeving van Zusss veilig. Alles werd in beheer genomen en optimalisaties zorgden ervoor dat systemen zo goed mogelijk bleven werken. Ondertussen werd er gewerkt aan een gloednieuw platform dat moest voldoen aan onderstaande punten:

  • Ingericht op een groeiend productassortiment met een groeiend aantal kenmerken;
  • Stabiel en betrouwbaar tijdens extreme drukte/piekmomenten;
  • Koppeling met ERP om productinformatie zowel intern als op de website op de juiste manier te kunnen verwerken;
  • Goede filterfunctie;
  • Goed gevonden worden door Google;
  • Goede koppeling met administratie;
  • Mogelijkheid tot doelgroepsegmentatie.

Het resultaat

XSARUS ontwikkelde een Adobe Commerce platform (voorheen Magento Commerce) voor Zusss. Een perfecte match, aangezien Adobe Commerce enorm flexibel is en naar wens aan te passen en uit te breiden is; Een commerceplatform dat is ontwikkeld voor optimaal gebruiksgemak.

Concept en Design

Voorafgaand aan de implementatie focuste het designteam van XSARUS zich op de juiste vertaling van de kenmerkende offline uitingen van Zusss naar een passende online stijl. Een belangrijke voorwaarde hierin was dat de look and feel eenvoudig moet kunnen ‘meekleuren’ met de collectiewissel een paar keer in het jaar.

Door in de dealershowroom bij Zusss met alle betrokken om tafel te gaan tijdens een design kick-off ontstond een duidelijk beeld van wensen en eisen voor een visueel concept. Een uitgebreide data-analyse op het bestaande platform zorgde aan de andere kant voor diverse uitgangspunten voor een verbetering in functionele werking. Het bezoek op locatie is voor de designers een eerste belangrijke stap. Het begint met inleven; in de klant, in het eindproduct en het belangrijkste, in de eindgebruikers en hun behoeften.

De vernieuwde online identiteit werd concreet gemaakt door het toe te passen op de mobiele key-wireframes waarin de grootste functionele knelpunten werden weggenomen. Het visueel concept, een uitgewerkt design system en een werkend eerste prototpye zorgden voor een goed vertrekpunt voor de technische ontwikkelfase.

Tijdens de ontwikkelfase van het project, bestaande uit een aantal sprints werkten designers en developers nauw samen en werden verdere pagina’s visueel uitgewerkt.

Webshop

De webshop van Zusss heeft nu veel meer mogelijkheden en kan veel meer bezoekers aan. De eerste grote vuurdoop na livegang was Black Friday. Een ontzettend belangrijke dag voor veel retailers en brands, ook voor Zusss. De dag verliep soepel: geen uitval van de shop, geen vertragingen en geen storingen. Vuurdoop geslaagd.

Website

Voor een merk als Zusss is een dealernetwerk erg belangrijk. Op de website werd een functionaliteit ingebouwd waardoor alle verkooppunten goed zichtbaar zijn. Het versterkt een goed dealernetwerk en geeft het platform nog meer kracht. Goed balanceren tussen directe omzetscore en de waarde van een dealernetwerk; Zusss laat zien dat het kan.

Integraties

Bij het implementeren van een nieuw commerceplatform komt vaak meer kijken dan het inrichten van een website en webshop. Zo moest bij Zusss de interface tussen ERP en de orderverwerker herzien worden, evenals de betaalmodules. Daarnaast wordt de orderverwerking uitbesteed, hierdoor werden retouren, opboeken, afboekingen enz. volledig geautomatiseerd. De huidige SKU’s hadden niet de juiste logica, dus die zijn omgenummerd zodat het nieuwe platform makkelijker en overzichtelijker automatiseert.

Gebruiksvriendelijk en goed vindbaar

Het geïmplementeerde Adobe Commerce platform biedt voor veel consumenten herkenning. Het doet wat men verwacht en is erg gebruiksvriendelijk. Eén van de optimalisaties die in de nieuwe shop is doorgevoerd, is de verbeterde url-structuur. Een belangrijk aspect om de vindbaarheid in Google te kunnen verbeteren.

Toekomstproof

Een commerceplatform is altijd onderhevig aan technische invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan het veranderende algoritme van Google of de behoefte aan nieuwe features bij groei. Het Adobe Commerce platform is een volwassen platform dat Zusss qua e-commerce inrichting van een 7,5 naar een 9 heeft gebracht. Het biedt alle mogelijkheden om analyses uit te voeren en op basis hiervan continu te optimaliseren. Volledig toekomstproof dus.

Samenwerking

De deadline was duidelijk: in oktober zou alles live gaan want Zusss wilde niet nóg een Black Friday en een saleperiode doormaken met storingen en uitval. We besloten voor een stevig fundament te gaan en overbelasting van het systeem uit te sluiten. Na livegang van de webshop is (en wordt) verder geoptimaliseerd. Uiteraard in goed onderling overleg.

Strategisch partner

De samenwerking tussen Zusss en XSARUS gaat door: trainingen over content, conversie-optimalisaties, SEO en SEA adviezen en backend functionaliteiten. XSARUS probeert zoveel mogelijk kennis over te dragen aan Zusss, want XSARUS helpt niet alleen bij de ontwikkeling van een goede website en -shop, maar is een strategisch partner die brands en retailers verder helpt door ambitieuze doelen te stellen en zich hieraan te committeren.

'Blij zijn, blij blijven’ is één van de belangrijkste quotes binnen Zusss. XSARUS past hier perfect bij. Tijdens deze rebuild hebben ze van begin tot eind meegedacht. Met dit platform zijn we klaar voor de toekomst! Nog steeds hebben we dagelijks contact over mogelijke optimalisaties en adviezen. Kortom, een partij waar je blij van wordt én blijft.

Lees ook

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden op onze cookiespagina.