De Rule Builder in Shopware 6

Ilona Droger
Ilona Droger
Senior Marketeer

Met behulp van de Rule Builder (video) in Shopware 6 kun je binnen jouw webshop, op basis van voorwaarden, individuele regels aanmaken voor bijvoorbeeld het berekenen van verzendkosten of klantspecifieke productprijzen. In dit artikel laten we enkele use-cases zien van de Rule Builder en op welke gebieden deze functionaliteit nu en in de toekomst behulpzaam kan zijn.

Waarom is de Rule Builder van Shopware zo innovatief?

Vrijwel alle e-commerceplatforms beschikken over een functionaliteit die het mogelijk maakt om promoties en kortingen aan de klant aan te kunnen bieden. Logisch, want dit is een essentieel onderdeel van e-commerce. Ook de Rule Builder van Shopware kan dit, zoals je mag verwachten. Echter gaat de Rule Builder van Shopware verder:

De Rule Builder maakt onderscheid tussen de ‘definition’ en de ‘action’.

Hierdoor kunnen regels op heel veel verschillende gebieden worden toegepast zonder duplicatie. Daarnaast is het beter voor de performance. Het scheiden van de regels zorgt dat ze efficiënt kunnen worden berekend en toegepast.

De Rule Builder gaat verder dan enkel productregels/promoties.

Denk bijvoorbeeld aan: bepaalde verzendopties of betaalmethoden aanbieden of juist weglaten, het wel of niet tonen van bepaalde content, klantspecifieke prijzen of prijslijsten, cross- en upsell mogelijkheden en couponcodes.

De Rule Builder biedt een framework voor verdere uitbreiding.

Eén van de grote voordelen van de Open Source software van Shopware is natuurlijk dat er door enorm veel ontwikkelaars aan doorgebouwd wordt. Dat geldt dus ook voor de Rule Builder: het biedt een framework voor verdere uitbreiding om jouw webshop zo uniek en aantrekkelijk mogelijk te maken.

Rule Builder

Wat kun je als retailer doen met de Rule Builder?

Zoals eerder gezegd: de Rule Builder stelt je in staat om tal van prijspromoties en cross-sell mogelijkheden toe te passen, maar er is nog meer mogelijk. Hieronder enkele concrete voorbeelden.

  • Gratis verzending of korting op verzending boven een bepaald aankoopbedrag
  • Aanbiedingen op producten op basis van bepaalde producteigenschappen of kenmerken (korting op alle groene truien)
  • Kortingen op basis van een algemene of persoonlijke coupon of kortingscode
  • Meerdere kortingen in één actie, bijvoorbeeld 10% korting op het ene product en 15% korting op het andere product
  • VIP of Membership aanbiedingen welke enkel beschikbaar zijn voor die specifieke klantgroep
  • Bundels en regels als 2+1 gratis: bundelprijzen inregelen op basis van 1 artikel gratis of met een specifieke korting
  • “Menu-bundels”: regels die verschillende productsoorten combineren voor een configureerbare korting
  • B2b-specifieke klantprijzen of specifieke prijzen voor bepaalde klantgroepen
  • Kortingen voor nieuwe klanten

Er zijn natuurlijk ook complexere scenario’s te bedenken die kunnen worden geïmplementeerd met de Rule Builder. Er is namelijk een breed scala aan criteria beschikbaar - bijvoorbeeld tijd, dagen van de week, dagen sinds laatste bestelling, locaties, tags. De criteria zijn uit te breiden, zodat alle denkbare mogelijkheden kunnen worden toegevoegd.

Rule Builder

Verzendmethoden

Denk ook aan de toepassing op verzendmethoden. Je kunt de Rule Builder gebruiken om een specifieke verzendmethode toe te passen op basis van een regel. Bijvoorbeeld: producten langer dan 1 meter moeten altijd door partij X verzonden worden.

Segmentatie

De mogelijkheid om dynamische klantsegmenten te creëren (in tegenstelling tot vaste klantgroepen) is op de meeste e-commerceplatforms een Enterprise functie, maar de Shopware Rule Builder staat Segmentation functionaliteit toe als een standaard open source functie. Met de Rule Builder kun je dus bijvoorbeeld een dynamisch VIP-segment creëren (bijv. Klanten die de afgelopen maand meer dan één bestelling hebben geplaatst met een totale besteding van meer dan 500 euro) en promoties en acties aan dit segment koppelen.

Conclusie

Hoewel alle grotere e-commerceplatforms een reeks goede promotietools bieden, gaat Shopware op bepaalde punten verder wat betreft functionaliteit en flexibiliteit. De Shopware Rule Builder is zo ontworpen om de load die promoties en regels met zich meebrengt te minimaliseren. Een belangrijk aspect waardoor schaalbaarheid gegarandeerd kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de performance.

De Shopware Rule Builder staat eigenlijk nog maar in de kinderschoenen, maar heeft nu al veel in zijn mars. Niet alleen kun je met de Rule Builder een grote meerwaarde bieden aan jouw webshopbezoeker, je automatiseert er ook interne processen mee die nu wellicht veel tijd vergen. Zien hoe de Rule Builder werkt? Bekijk deze video.