Trends en ontwikkelingen in het PIM landschap

Bram Hoekman
Bram Hoekman
CTO
1 maart 2023

De PIM software ontwikkeling heeft niet stilgezeten de afgelopen periode. Er is een aantal initiatieven te benoemen, inspelend op diverse raakvlakken aan de PIM-praktijk.

ChatGPT

ChatGPT en soortgelijke Artificial Intelligence services gaan content editors helpen met tekstvoorstellen, gebaseerd op productkenmerken. Denkbaar is ook dat teksten volledig automatisch worden geschreven en gepubliceerd, en dat door het terugvoeren van prestaties de algoritmes zich verbeteren. Een stap daarvoor kan beeldherkenning helpen bij het vullen van productkenmerken.

Headless

Daarnaast hebben de headless e-commerce initiatieven ook grote invloed op het PIM landschap. Waar traditioneel alle data uit PIM wordt geëxporteerd naar ontvangende platforms en kanalen, komen scenario's in beeld waarbij de kanalen de data rechtstreeks betrekken uit het PIM-systeem. Dit scheelt veel integratiewerk en verkort de publicatietijd (naar realtime). Met het feit dat de meeste PIM-systemen al cloud-gebaseerd zijn is dit ook een logische stap.

Low-code integraties

Low-code voor (de dan nog resterende) integraties van en naar PIM wordt ook steeds meer gemeengoed. Waar klassieke imports en exports via extensies en modules in het PIM plaatsvonden, wordt dit nu verplaatst naar low-code tools en platforms naast het PIM-systeem. Hiermee gaat het integreren een stuk sneller en wordt het veel meer controleerbaar.