Headless e-commerce platform als uitgangspunt voor verdere groei

Van den Assem
Header Van den Assem

Het Nederlandse familiebedrijf Van den Assem is al sinds 1910 fijnproever in schoenen. Ze bedienen hun gewaardeerde klanten, die ze ook wel ‘gasten’ noemen, met hart en ziel in één van de 11 fysieke winkels en online via de Van den Assem webshops. Deze gevestigde (schoenen)formule in het hogere segment, richt zich op echte fijnproevers die hoogwaardige kwaliteit en gevoel voor stijl kunnen waarderen. Van den Assem beschikt over een breed assortiment aan dames- en herenschoenen, kleding en accessoires; in totaal meer dan 100.000 SKU’s.

De digitalisering van Van den Assem is jaren geleden gestart met het zelf ontwikkelen van een e-commerce platform. Het systeem is stap voor stap verder uitgebouwd en bestond uit veel maatwerkonderdelen. Hierdoor werd de afhankelijkheid van één systeem en eigen development steeds groter. Daarnaast heeft Van den Assem online exponentiële groei doorgemaakt en behoort tot de top van Nederlandse e-commerce spelers in de schoenenbranche. De sterke groeiambities resulteren in nieuwe wensen voor het e-commerce platform.

Eén van de redenen om te kiezen voor XSARUS, is het feit dat ze ervaring hebben met veel onderdelen van het IT-landschap van Van den Assem. Deze ervaring heeft ervoor gezorgd dat we in een korte periode een livegang hebben gerealiseerd.
Theo Sengers, Managing Director Van den Assem
Van den Assem

Wensen voor het nieuwe platform

Tijd voor verandering: Van den Assem was toe aan een nieuw, sterk en flexibel e-commerce platform dat de beoogde groeiambities helpt verwezenlijken. Voor zowel assem.nl, assemshoes.com als shoeclub.nl. De nieuwe webshops moesten met name veel traffic aankunnen, zonder dat dit ten koste gaat van de sitesnelheid. Ook was een wens om de continuïteit van de webshops beter te waarborgen en meer mogelijkheden te bieden voor marketingdoeleinden. De technische kennis en expertise op het gebied van omnichannel schoenenretail en ervaring met headless commerce, waren belangrijke redenen om voor XSARUS te kiezen als implementatiepartner.

Oplossing: headless commerce opzet

XSARUS heeft samen met het Van den Assem development team de complete IT-architectuur onder handen genomen. Waar Van den Assem eerst over een zelf ontwikkeld e-commerce platform beschikte, is nu voor ieder specifiek domein een apart systeem geïmplementeerd. Met de headless opzet wordt gebruik gemaakt van twee omgevingen: Magento Open Source als e-commerce platform en Prismic als contentmanagementsysteem voor alle inspirationele content. Data uit beide systemen wordt samengevoegd binnen de headless NuxtJS frontend.

  • Magento Open Source is de e-commerce motor van de webshop en zorgt voor de continue doorstroming van orders. Het ERP-systeem (ACA) en de kassasystemen sturen Magento Open Source aan via API’s. Door de grote hoeveelheid producten en orders die dagelijks worden geplaatst, is er veel geautomatiseerd.
  • Het Prismic CMS bevat alle content en het beheer ervan. Een zeer gebruiksvriendelijke oplossing die ruimte biedt voor creativiteit. Zo is Van den Assem bijvoorbeeld in staat om op de webshop inspirerende, trendgerichte blogs te plaatsen en contentwijzigingen in te plannen.
  • De headless frontend zorgt voor volledige vrijheid en flexibiliteit op het gebied van design en daarnaast optimale performance. Ook kan content doorgestuurd worden naar schermen in de winkels en de mobile app.

Binnen de headless opstelling werken alle onderdelen feilloos met elkaar samen. Dit resulteert in een snelle webshop (deze kan veel simultane bezoekers aan) met aan de voorzijde een maatwerk uitstraling en een achterzijde die gebaseerd is op standaardisatie en efficiëntie.

TableTop Order Management

Andere sterke toevoegingen aan het IT-landschap van Van den Assem: TableTop Order Management. Het door XSARUS ontwikkelde order management systeem. Het ERP-systeem (ACA) van Van den Assem stuurt via de TableTop Connect module gegevens door als prijs-, product- en voorraadinformatie. Daarnaast zorgt TableTop Connect voor de juiste data mapping.

Van den Assem

Inzicht in en beheren van de voorraad

De totale voorraad, óók vanuit de fysieke winkels, wordt verzameld in de TableTop module Inventory. Hierbinnen wordt een logica aangebracht richting de webshop. Met als resultaat dat alleen de daadwerkelijk verkoopbare voorraad online wordt getoond. Online reserveringen in het e-commerce platform, worden ook geregistreerd in TableTop Inventory. Een reservering kan voor een bepaalde tijd van de voorraad afgehaald worden, zodat de consument met zekerheid het product kan bezichtigen in de fysieke winkel.

Daarnaast wordt binnen TableTop aangegeven welke Van den Assem winkels en dropshipment filialen meegaan in de online verkoop, waarbij ook automatisch de juiste levertijd wordt gekoppeld. Dankzij een API is binnen het e-commerce platform altijd de actuele voorraad op te vragen om te tonen aan de klant.

Het nieuwe platform biedt meer mogelijkheden om onze groeidoelstellingen te realiseren en zorgt voor continuïteit en efficiency. Onze marketeers hebben nu betere tools in handen en onze developers hebben meer tijd voor doorontwikkeling. Daarnaast brengt de samenwerking met XSARUS meer kennis en ervaring in huis.
Theo Sengers, Managing Director Van den Assem

Koppeling met tritonX

XSARUS heeft daarnaast de koppeling met Customer Data Platform tritonX gerealiseerd. Dit platform maakt klantdata voor Van den Assem inzichtelijk. Zo worden aankopen per klant geregistreerd, wordt vastgesteld tot welk segment zij behoren, klant specifieke pricing toegepast en wordt een puntenspaarsysteem gehanteerd in de fysieke winkels en online.

Van den Assem
Van den Assem

Content Delivery Network & Data Platform

Het XSARUS Content Delivery Network en XSARUS Data Platform zijn ook waardevolle componenten binnen het landschap. Het XSARUS XCDN zorgt voor het schalen en optimaal uitserveren van productafbeeldingen.

Binnen het XSARUS Data Platform wordt belangrijke data uit de verschillende bronsystemen als Magento Open Source, Datatrics, Google Analytics en andere marketingbronnen, automatisch op één plaats verzameld. De data uit deze bronnen kan worden ingezet voor talloze doeleinden. Op assem.nl zorgt het XSARUS Data Platform er onder andere voor dat het Van den Assem marketingteam product sorteer profielen kan maken met diverse parameters. Met deze profielen kunnen zij op categorieniveau bepalen in welke volgorde producten worden gesorteerd.

De ontwikkeling van de Van den Assem webshops heeft in een stroomversnelling plaatsgevonden.

Livegang in slechts vier maanden

De ontwikkeling van de Van den Assem webshops heeft in een stroomversnelling plaatsgevonden. In een periode van slechts vier maanden zijn de nieuwe webshops live gegaan. Momenteel werken zo’n 10 á 15 medewerkers actief met het nieuwe e-commerce platform. XSARUS heeft tijdens het samenwerkingsproces diverse Magento Open Source en Prismic trainingen verzorgd om de medewerkers wegwijs te maken binnen het nieuwe landschap.

De beheersing van de benodigde stack; Magento Open Source headless ervaring in combinatie met eigen componenten zoals TableTop én de prettige, agile samenwerking met Van den Assem heeft bijgedragen aan de korte doorlooptijd. Van den Assem beschikt nu over een snel e-commerce platform dat dankzij de headless opzet een stabiel uitgangspunt is voor verdere groei.