Drie domeinen vanuit één Magento Open Source backend

WLS Products
WLS Products

WLS Products levert supplementen en producten voor consumenten die een gezonde levensstijl nastreven. Een specifieke klantengroep van WLS Products zijn de mensen die een vermageringsoperatie ondergaan hebben en daardoor levenslang dienen te letten op de juiste inname van eiwitten, calcium en eventueel andere supplementen. Ook voor een veilig en gezond voedingspatroon door middel van het beproefde proteïnedieet kan men bij WLS Products terecht. Met het veelzijdige assortiment biedt WLS Products proteïnen om een gezond voedingspatroon te behouden én in vorm te blijven.

Op zoek naar een nieuw e-commerceplatform

WLS Products benaderde XSARUS tijdens de zoektocht naar een nieuw e-commerceplatform. Er werd op dat moment door WLS Products gewerkt met twee verschillende platforms (Prestashop en Open Cart). Geen van beide platforms beschikte over de functionaliteit welke aansluit bij de beoogde groeiwensen van WLS Products.

De zoektocht naar een nieuw platform werd gekenmerkt door een aantal wensen:

  • Alle WLS Products shops vanuit één backend beheren, gelet op de verschillende domeinen (wlsproducts.nl, wlsproducts.de, wlsproducts.com), verschillende talen en met afwijkende designs
  • Processen en interfaces beter stroomlijnen en automatiseren
  • Degelijke interfaces met externe systemen en partners
  • Toekomstbestendig en robuust
  • Uitstralen van expertise en ervaring
  • Ondersteuning van hun b2b activiteiten
  • Internationaal kunnen leveren (zowel b2b als b2c)

Kortom: een platform dat de verdere groei van WLS Products kan faciliteren.

Ik heb de laatste 15 jaar diverse livegangen op diverse platforms met diverse partners meegemaakt en het was altijd een soort marteling. Ook nu was het weer spannend, maar wel op een plezierige manier. We zijn blij met XSARUS te mogen werken en kijken uit naar een langdurige samenwerking en gezonde doorontwikkeling van onze business.
Jacques Wouters, Manager Finance & Logistiek WLS Products

Commerceplatform Magento Open Source

Al snel kwam de e-commerce oplossing van Magento ter sprake. De uitgebreide b2c functionaliteit, de mogelijkheid om b2b ondersteuning te realiseren, de opties met betrekking tot meertaligheid en het beheren van meerdere storefronts vanuit één backend zorgde dat de interesse voor Magento werd gewekt. Het aansluiten van externe partners en pakketten is daarnaast in Magento relatief eenvoudig. Het wensenlijstje van WLS Products kon volledig afgevinkt worden. Het werd de Magento Open Source editie.

Concept en Design

Voorafgaand aan de Magento Open Source implementatie is door de UX/UI-designers van XSARUS een design kick-off georganiseerd. Tijdens deze sessie zijn de wensen op gebied van User Experience en User Interface doorgesproken. In de Concept & Design fase zijn vervolgens de ideeën verwerkt in verschillende mobile-first en desktop paginavoorbeelden. Hierin zijn conceptuele wireframes en visuele uitwerkingen voorgesteld. Omdat WLS Products geen duidelijke brandguide heeft, zijn kleine aanpassingen gedaan in de bestaande look & feel zodat WLS Products nog steeds herkenbaar blijft, maar toch een frissere uitstraling heeft gekregen. Door het gebruik van heldere kleuren, schaduwen en afgeronde hoeken is de uitstraling zachter en vriendelijker gemaakt.

WLS Products

Implementatie Magento Open Source

Met de implementatie van het nieuwe Magento Open Source commerceplatform worden alle domeinen vanuit één backend beheerd dankzij de multistore functionaliteit. Hierdoor is het mogelijk om de zeven verschillende domeinen, verschillende talen en de diverse frontends vanuit één Magento installatie te beheren.

Voor het boekhoudprogramma Twinfield dat WLS Products in gebruik heeft, is een standaard plugin binnen Magento Open Source beschikbaar. Deze voldeed helaas niet aan de verwachtingen die WLS Products had. Daarom ontwikkelden we een maatwerk integratie waardoor verkoop- en creditfacturen nu geautomatiseerd kunnen worden verwerkt en afgeletterd.

Magento Open Source is geen webshop voor beginners. Er zijn veel opties en knoppen die je niet vaak zult gebruiken of waarvan je je afvraagt wat ze doen. Maar na enkele maanden werken in Magento, is het alsof je nooit anders hebt gedaan.
Beppie Welling, Product en E-commerce Manager WLS Products

Ook de klant van WLS Products profiteert van de nieuwe Magento Open Source omgeving. Waar het voorheen niet mogelijk was om een keuze te maken voor specifieke smaken in een proefpakket, kan nu uit alle smaken gekozen worden dankzij de Bundle functionaliteit in Magento Open Source. En dat zonder dat het WLS Products veel extra werk oplevert. Ook de strakke, frisse look & feel en de eenduidige uitstraling van de verschillende frontends zal de consument opvallen.

Het implementatietraject werd ondersteund door Prologita, een hands-on consultancy bureau. Doordat Daniel Derickx (Consultant bij Prologita) nauw betrokken was bij het project, kon hij voor WLS Products een projectmanagersrol vervullen en was het prettig schakelen tussen de wensen en eisen vanuit WLS en de daadwerkelijke functionele en technische invulling.

WLS Products
De samenwerking waarbij we eenmaal per week samen op het XSARUS kantoor werkten vond ik extreem prettig. Daarnaast was en is er naast professionaliteit en gebleken kennis, ook zeker veel plezier in het werken met de projectmedewerkers.
Beppie Welling

Klaar voor de toekomst

Met een platform als Magento Open Source is WLS Products technisch klaar voor de toekomst. Het community based platform zorgt dankzij de vele reeds bestaande modules dat er uitbreidingsopties te over zijn. Bestaat er nog geen module voor een bepaald vraagstuk, dan is dit met maatwerk alsnog op te lossen. Met deze stevige technische basis, kan de organisatie ook commercieel verder werken aan groei.