Shopping Experiences: Content Management in Shopware 6

Ilona Droger
Ilona Droger
Senior Marketeer
6 december 2020

De onderlinge verbinding tussen shopfunctionaliteit en contentbeheer is één van de belangrijkste kenmerken van Shopware. Al binnen Shopware versie 5, waarin de zogenaamde ‘Shopping Worlds’ ontwikkeld zijn, werd veel gedaan om aan de toenemende verwachtingen die online shoppers tegenwoordig hebben, te kunnen voldoen. Met de nieuwe ‘Shopping Experiences’ in Shopware 6 wordt het onderdeel contentmanagement naar een nóg hoger niveau getild en wordt de klantgerichtheid nog verder versterkt. In dit artikel zoomen we in op de mogelijkheden van de Shopping Experiences functionaliteit nu én in de toekomst.

Visie op content management

Net als Shopware, vinden we bij XSARUS dat de shopfunctionaliteit van een webshop niet los gezien kan worden van de content management functionaliteit. Om uniforme en unieke gebruikerservaringen te kunnen bieden aan klanten, is het namelijk noodzakelijk om de klant met gepersonaliseerde inhoud door het volledige aankoopproces te begeleiden. Shopware ontwikkelde hun oplossing dan ook vanuit die wens: de Shopware e-commerce oplossing moet net zo goed zijn in content als een puur CMS. Met de komst van de ‘Shopping Experiences’ in Shopware 6, lijkt die wens werkelijkheid te zijn geworden.

Shopping Experiences

Vrijheid en creativiteit

De nieuwe functie ‘Shopping Experiences’ biedt een enorm platform voor gebruikers waarin eenvoudig nieuwe lay-outs kunnen worden gemaakt. Alle instellingen zijn in één oogopslag beschikbaar; het is niet nodig om vooraf te plannen met betrekking tot het raster, het aantal kolommen en lijnen, enz. Alleen de naam en het Shopping Experience type (landingspagina, categoriepagina, enz.) moeten worden gespecificeerd.

De standaard voorgedefinieerde blokken kunnen naar de preview-editor van de werkruimte worden gesleept (drag & drop) en op elk moment vrij worden verplaatst en aangepast. De automatisch ingevoegde placeholder content geeft gebruikers een realistisch idee van de Shopping Experience omgeving, waardoor het creatie proces eenvoudiger en sneller wordt.

Elk afzonderlijk element is volledig responsive, wat betekent dat de winkelervaring automatisch correct wordt weergegeven op elk apparaat. Gepersonaliseerde en individuele lay-outs kunnen beetje bij beetje en blok voor blok worden ontwikkeld. Zodra de Shopping Experience te lang wordt door het combineren van zoveel blokken, biedt de instellingenbalk een navigator die het overzicht bewaart.

Naast traditionele landingsspagina's kan deze eenvoudige aanpak worden gebruikt om categoriepagina's en productdetailpagina's te ontwerpen. Wat vooral handig is, is dat een lay-out kan worden toegewezen aan een onbeperkt aantal categorieën, waardoor het niet nodig is om voor elke categorie een individuele Shopping Experience te ontwerpen.

Shopping Experiences in combinatie met de Rule Builder

Binnen Shopware 6 bevinden zich een aantal nieuwe features die uitstekend passen bij de Shopping Experiences functionaliteit.

De Rule Builder zorgt bijvoorbeeld voor zeer specifieke klanttargeting wanneer deze wordt gebruikt in combinatie met Shopping Experiences (beschikbaar vanaf Shopware Professional versie). Op basis van vooraf gedefinieerde regels kunnen bepaalde Shopping Experiences of lay-outs worden weergegeven voor de verschillende doelgroepen met voor elke doelgroep aangepaste lay-outs of aanbiedingen voor bijvoorbeeld premiumklanten of nieuwe klanten. Lees hier alles over de mogelijkheden van de Rule Builder.

Shopping Experiences

Internationaliseren was nog nooit zo eenvoudig

Shopware 6 is ontworpen om flexibel en eenvoudig internationaal gebruik mogelijk te maken. Deze aanpak komt ook tot uiting in de Shopping Experiences.

Alle talen die in de winkelinstellingen zijn bepaald, zijn ook beschikbaar in de Shopping Experiences en kunnen als weergavetaal worden geselecteerd. De gewenste inhoud kan daarom direct in de doeltaal in de individuele blokken worden ingevoerd en vervolgens specifieker op de individuele doelgroepen worden afgestemd. Met behulp van de Rule Builder is het ook mogelijk om een speciale Shopping Experience weer te geven met een eigen lay-out voor elk specifiek land.

Shopping Experiences in een notendop | status quo

  • Flexibel en eenvoudig in gebruik dankzij de drag & drop-editor
  • Voorgedefinieerde blokken maken deel uit van het standaardpakket
  • Preview editor en placeholder content zorgen voor een geoptimaliseerde visualisatie
  • Responsive: alle elementen weten hoe ze zich op elk apparaat moeten gedragen
  • Navigator-tool als gids voor pagina's met meerdere blokken of lange Shopping Experiences
  • Lay-outs kunnen meerdere keren worden toegewezen
  • Data mapping: inhoud wordt automatisch ingevuld
  • Eenvoudige vertaalopties om Shopping Experiences internationaal te gebruiken

Shopping Experiences in de toekomst

Shopping Experiences maken het creëren van content niet alleen leuk, het is daarnaast een zeer krachtige functie én beschikbaar binnen alle Shopware 6 versies. De dynamische gegevensuitwisseling, de aanzienlijk verminderde complexiteit en de uitgebreide ontwerpopties zullen zelfs de niet-programmeurs enthousiast maken.

De Shopware roadmap laat zien dat de functionaliteit van de Shopping Experiences aanzienlijk zal toenemen met de aankomende releases. Er wordt onder andere gewerkt aan nog meer lay-out soorten, meer mogelijkheden voor storytelling, een quick view optie, een entity management oplossing en versiebeheer.

VIDEO: zó werkt Shopping Experiences binnen Shopware 6