Terugblik 25 jaar XSARUS: een technologische reis

Bram Hoekman
Bram Hoekman
CTO
11 april 2025

25 jaar geleden werd XSARUS opgericht. Sindsdien is in de wereld van technologie alles veranderd. Behalve onze drive om pionier en partner te zijn in digitale transformatie.

XSARUS heeft altijd een “hoog-technologisch” profiel gehad. Niet het reclamebureau dat web erbij ging doen, maar geboren in de nadagen van de DotCom wereld van rond 2000. Daar waar DotCom een bubble bleek, is XSARUS uitgegroeid tot een gevestigde naam in de wereld van digital commerce. Laten we terugblikken op een kwart eeuw van technologische groei, innovatie en impact.

De beginjaren: het web 1.0 tijdperk

Rond de millenniumwisseling stond het internet nog in de kinderschoenen. Websites waren statisch, mobiel internet was een droom en e-commerce stond op het punt door te breken. XSARUS positioneerde zich vroeg in deze opkomende markt door robuuste, altijd database-gestuurde oplossingen te bouwen. In een tijd waarin standaardoplossingen nog schaars waren, draaide alles om maatwerk, automatisering en betrouwbaarheid.

Wat altijd constant bleef? De nieuwsgierigheid, wil om te innoveren en focus op het leveren van waarde via technologie

Ideal: een gamechanger

In 2005 werd Ideal geboren. Onder andere door dit veilige, laagdrempelige, online betaalmiddel maakte e-commerce zijn intrede naar de gemiddelde Nederlandse huiskamer. Samen met een aantal retailers, die stuk voor stuk ook gerust pioniers te noemen zijn, ontwikkelden wij onze commerce propositie. Dat ging niet zonder slag of stoot; veel avond- en nachtwerk liggen in het fundament van onze technologie. Het resultaat was daar: TableTop maakte Rapid Application Development mogelijk en menige webshop of webapplicatie werd gelanceerd.

Computer

De opkomst van open source & platformdenken

Tussen 2010 en 2015 maakte de technologie een duidelijke verschuiving door: open source werd volwassen. XSARUS stapte over op frameworks zoals Zend (later Laminas) en Symfony. Magento en later Inriver sloten aan bij onze technologische visie, hierdoor konden klanten nog sneller schakelen, zonder in te boeten op kwaliteit. Tegelijk begon de filosofie van best-of-breed terrein te winnen: in plaats van één groot systeem werd technologie modulair, koppelbaar en API-gedreven. XSARUS liep hierin voorop met geïntegreerde oplossingen die data en systemen naadloos verbonden.

Naar mobile-first en omnichannel

De smartphone veranderde veel. Rond 2015 verschoof de focus naar mobile-first ontwerpen, responsive frontends en snellere laadtijden. Technologie werd niet alleen een backend-kwestie, maar ook een cruciaal onderdeel van de customer experience. XSARUS ontwikkelde zich mee, met sterke frontends en headless architecturen. En met de opkomst van omnichannel retail werd het verbinden van online en offline data en processen belangrijker dan ooit.

Data als ruggengraat

Echte groei kwam toen technologie en data elkaar ontmoetten. XSARUS investeerde zwaar in data-integratie, BI-oplossingen en personalisatie. Met customer data platforms als fundament werd marketing slimmer, relevanter en effectiever. Klanten konden niet alleen verkopen, maar ook écht begrijpen wie hun klanten waren. Technologische innovatie werd strategisch kapitaal.

De toekomst: composable en AI-gedreven

Vandaag de dag staan we aan de vooravond van een nieuwe revolutie. XSARUS omarmt het composable commerce gedachtegoed, waar flexibiliteit, snelheid en schaalbaarheid centraal staan. Technologie is niet langer een bottleneck, maar een versneller. Met de komst van AI ontstaan er weer nieuwe kansen om klanten beter te bedienen en processen verder te optimaliseren.

Ruggengraat

Conclusie

25 jaar XSARUS is 25 jaar technologische evolutie. Wat altijd constant bleef? De nieuwsgierigheid, wil om te innoveren en focus op het leveren van waarde via technologie. De tools zijn veranderd, de platformen ook, maar de missie is hetzelfde gebleven: het creëren van digitale verandering.

Op naar de volgende 25 jaar!

Een paar fun facts:
1.

Domeinnaam registraties verliepen vroeger per fax; een getekende opdracht inclusief Kamer van Koophandel uittreksel waren een vereiste om een .NL op naam te krijgen.

2.

Webhosting op grijze, stroomvretende, 4U servers draaide en datacenter migraties fysiek met een “boedelbak” gingen.