'Ship from store' niet langer uitdaging in Magento en Adobe Commerce

Gijs Hoondert
Gijs Hoondert
Senior Implementatie Consultant
14 april 2019

De oplossing: Multi Source Inventory (MSI)

Elke retailorganisatie met twee of meer winkels en een goed lopend e-commerce platform heeft te maken met dezelfde omnichallenge: voorraadbeheer van de webshop. Welke winkels handelen de webshoporders af en hoe komt een order bij de juiste winkel terecht? Magento Open Source en Adobe Commerce hebben met de release van versie 2.3, een antwoord op deze omnichallenge en introduceert Multi Source Inventory (MSI).

Verschillende voorraadlocaties

Binnen veel retailorganisaties wordt het e-commerce platform gezien als één van de winkelfilialen. Een filiaal dat naast eigen voorraad ook kan putten uit de voorraden van de fysieke winkels. Dit klinkt eenvoudig maar zorgt in de praktijk voor flink wat operationele challenges. Want hoe registreer je meerdere voorraden op één SKU in je e-commerce platform? Hoe prioriteer je de verschillende voorraden en zorg je ervoor dat er efficiënt wordt omgesprongen met voorraden?

Meerdere voorraden registreren op één SKU

De eerste uitdaging ontstaat bij het registreren van meerdere voorraadlocaties op één SKU. Enerzijds wil je alle verkoopbare ‘vrije’ voorraad online kunnen aanbieden, anderzijds wil je graag inzicht houden in de verschillende voorraden per voorraadlocatie. Het registreren van verschillende voorraden op één SKU is vaak niet mogelijk in een standaard e-commerce platform en het administratief samenvoegen van alle voorraden in het e-commerce platform is niet wenselijk.

Magento biedt de mogelijkheid om voorraadlocaties (sources) en voorraadbronnen (stocks) aan te maken. Eén voorraadbron kan bestaan uit meerdere sources, dit maakt je wendbaar in je dagelijkse operatie en toekomstbestendig als er nieuwe voorraadlocaties bijkomen. Vervolgens voegt Magento/Adobe Commerce de verschillende stocks samen tot één verkoopbare voorraad (salable quantity) die direct online kan worden ingezet. Uitdaging één is hiermee getackeld: je hebt de offline voorraad beschikbaar voor online verkoop.

Prioriteren van voorraad bronnen

Bij het tackelen van de eerste uitdaging dient de volgende zich aan: een klant plaatst een bestelling, aan welke voorraadlocatie wordt deze bestelling toegekend?

Nadat de klant een bestelling heeft geplaatst wordt direct de verkoopbare voorraad naar beneden bijgesteld, vervolgens wordt de voorraadlocatie geselecteerd met een algoritme (Source Selection Algorithm). Dit algoritme kan flexibel worden geconfigureerd op basis van adres-, klant-, product- en voorraaddata zodat de meest logische voorraadlocatie automatisch wordt geselecteerd door Magento of Adobe Commerce. Treden er om wat voor reden dan ook (tijdelijke) wijzigingen op in het landschap van de retailorganisatie? Of wil je tijdens drukke perioden als kerst geen webshopbestellingen in filialen afhandelen? Dan kan zonder de tussenkomst van een developer, het Source Selection Algorithm worden aangepast.

Afhandeling van de order

Als Multi Source Inventory wordt ingezet, ontstaat er een situatie waarin de fysieke winkels actief hun bijdrage gaan leveren aan de onlineactiviteiten van de retailorganisatie. Hierdoor ontstaat in de praktijk een tweetal orders, namelijk:

 1. Reguliere order
  Een reguliere order is een order die in zijn geheel aan één voorraadlocatie wordt toegekend en wordt afgehandeld.
 2. Deellevering
  In het geval van een deellevering wordt de afhandeling verzorgd vanuit meerdere voorraadlocaties.

De tweede situatie is in vele opzichten minder interessant dan de eerste situatie: dubbele handeling, verdubbeling van verpakkingsmaterialen, dubbele portokosten en (mogelijk) verdubbeling van de retourhandling. Met het Source Selection Algorithm kan Magento of Adobe Commerce ervoor zorgen dat bestellingen zoveel als mogelijk worden afgehandeld door één voorraadlocatie. Er wordt in dit geval altijd gekeken of er een voorraadlocatie is die voldoende voorraad heeft om de gehele order af te handelen, deze locatie heeft dan de voorkeur. Pas als geen enkele locatie voldoende voorraad heeft om de gehele order af te handelen wordt overgegaan tot deellevering.

Wat zijn de voordelen voor jouw organisatie en klanten?

Multi Source Inventory zorgt enerzijds voor het efficiënt beheren en benutten van de algehele voorraad van de retailorganisatie, anderzijds voor tevreden consumenten en dus een hogere conversie. Enkele voordelen voor de consument:

 1. Breder productaanbod
 2. Minder ‘nee’ verkoop
 3. Verkorten van de levertijd

Naast het efficiënter beheren en benutten van de voorraad draagt ship from store bij aan:

 1. Hogere betrokkenheid van het personeel bij de omnichannel operatie;
 2. Minder kans op out-of-stock online, in-stock offline en dus omzetderving;
 3. Indien gewenst: géén centraal magazijn nodig voor het e-commerce verkoopkanaal;
 4. Inzet van winkelpersoneel: picken en packen van online bestellingen tijdens rustige momenten op de dag

Naast dat Multi Source Inventory kan worden ingezet voor ship-from-store biedt het ook uitkomst voor het aansluiten van dropshipment partners.

Beschikbaarheid

De uitgebreide voorraadbeheer functionaliteit Multi Source Inventory is beschikbaar vanaf Magento Open Source en Adobe Commerce versie 2.3.