Verschillen tussen de Akeneo PIM edities

Charlotte Groenendijk
Charlotte Groenendijk
Marketeer
27 september 2021

Wat is het onderscheid tussen de Community, Growth en Enterprise Edition?

Akeneo PIM beschikt over maar liefst drie edities: de Community, Growth en Enterprise Edition. Met alle drie zo hun eigen specifieke voordelen. Welke PIM-oplossing het meest geschikt is voor een organisatie, is onder andere afhankelijk van de grootte van de organisatie en natuurlijk de ambities voor de toekomst. XSARUS heeft door de jaren heen diverse Akeneo implementaties gerealiseerd, waaronder bij Lucardi, de grootste juweliersketen van Nederland.

Alle Akeneo PIM edities bevatten een aantal standaard functionaliteiten. Het verzamelen van ruwe productdata, van Excel-bestanden tot een ERP, vindt plaats op één centrale plaats. Door het beheren en structureren van productcatalogi ontstaat er een single source of truth rondom productinformatie. Al deze data kan worden verrijkt met tekst, afbeeldingen, video’s, documenten en vertalingen voor bepaalde distributiekanalen of landen. Tot slot wordt de nieuwste productinformatie eenvoudig gedeeld naar alle verkoopkanalen, om klanten een zo compleet mogelijke productervaring te bieden.

Community Edition

De Akeneo Community Edition is de gratis Open Source (on-prem) variant, die ondersteunt bij het zetten van een eerste stap binnen het PIM-domein. Met behulp van de Community Edition ontstaat controle over de grote en vaak onoverzichtelijke hoeveelheid aan productinformatie. Zorg voor consistentie in productdata, bewaak de mate van completeness van producten en zorg ervoor dat alleen de meest volledige productinformatie op de webshop, marktplaats of in de catalogus terecht komt.

Growth Edition

De Akeneo Growth Edition is de volgende stap: een SaaS oplossing op basis van een licentiestructuur. De Growth Edition schaalt mee als een organisatie groeit en helpt het groeipotentieel te benutten. Bij de Growth Edition hoort een veilige Cloud hosting, zonder zelf handmatig updates of upgrades uit te voeren. Ook is er onmiddellijk toegang tot de nieuwste features binnen Akeneo die regelmatig worden gereleased en is Akeneo Syndication een optionele add-on.

Enterprise Edition

De Akeneo Enterprise Edition is als SaaS/PaaS oplossing de meest uitgebreide versie, ook op basis van een licentiestructuur en een probleemloze, veilige Cloud hosting. De Enterprise Edition biedt daarnaast een extra set aan functionaliteiten. Deze functies helpen organisaties bij het creëren van overtuigende customer experiences en zorgen voor efficiëntere werkprocessen:

  • Advanced Rights Management: zorg ervoor dat medewerkers alleen toegang hebben tot de producten en velden die zij nodig hebben om productdata te verrijken.
  • Validation Workflow: controleer en keur wijzigingen goed om zeker te zijn van hoogwaardige productinformatie.
  • Versioning and publication: zet een product terug naar een vorige versie en onderhoud meerdere versies van producten.
  • Rules Engine: verrijk automatisch productdata, waardoor fouten en handmatige inspanningen afnemen.
  • Asset Manager: organiseer, verrijk, koppel en transformeer multimedia voor specifieke kanalen.
  • Teamwork Assistant: laat teamleden gemakkelijk zien voor welke producten en attributen zij verantwoordelijk zijn.
  • Reference Entities: koppel informatie als kernwaarden en merkrichtlijnen aan producten.
  • Data Quality Insights: meet de kwaliteit en consistentie van productgegevens en ontvang suggesties voor optimalisaties.
  • Akeneo Onboarder & Akeneo Shared Catalogs: add-ons die de samenwerking verbeteren met stakeholders, zoals leveranciers, distributeurs, retailers of interne teams.
  • Akeneo Syndication: profiteer van het best-of-breed Syndication platform om productdata- en ervaringen gemakkelijk en efficiënt via alle verkoopkanalen te distribueren.

Lees hier meer over de verschillen tussen de Akeneo PIM edities.

De beste fit voor je organisatie

Onze PIM Masters gaan graag met je in gesprek over welke Akeneo editie het meest geschikt is voor jouw organisatie. Ook kunnen wij een online demo of een demo op locatie geven. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Lucardi
Internationale groei binnen handbereik met Akeneo PIM
Bekijk deze case