Nu het einde van de levensduur van Shopware 5 écht nadert (juli 2024), sta je voor een belangrijke beslissing over de toekomst van jouw online platform. Dit moment biedt zowel uitdagingen als kansen als je concurrerend wil blijven in de digitale markt.

Einde Shopware 5: de gevolgen

Het einde van de ondersteuning voor Shopware 5 in 2024 betekent het einde van de beveiligingsupdates en technische ondersteuning. Dit brengt risico's met zich mee zoals verhoogde kwetsbaarheid voor (cyber)bedreigingen en veroudering van het platform. Het maakt het noodzakelijk om migratieopties te onderzoeken om zo jouw online aanwezigheid veilig te stellen en verder te kunnen groeien.

Marvin
Zet een eerste stap
We helpen je graag bij het onderzoeken van de opties ná Shopware 5

Overstappen naar Shopware 6

Voor velen is de migratie naar Shopware 6 de meest logische vervolgstap. Deze volgende editie van Shopware is een flexibel, modern e-commerce platform. Het stelt klantbeleving centraal met toonaangevende content management functionaliteit en heeft out-of-the-box ruimschoots voldoende shopping functies.

Shopware 6 ondersteunt out-of-the box meerdere storefronts, meerdere talen en valuta’s. De storefronts zijn opgezet met volledig responsive templates die voldoen aan de eisen van deze tijd. De admin-interface is een eenvoudige, zeer gebruiksvriendelijke omgeving. Doordat Shopware een API-first platform is, is het flexibel en makkelijk te koppelen aan achterliggende backend systemen. De Shopware architectuur is modern en rigide. Templates, plugins en extensies kunnen worden toegevoegd volgens een vastomlijnd ontwikkelproces en integreren ook naadloos in de admin-omgeving.

Een overstap naar Shopware 6 brengt uiteraard technische, financiële en operationele keuzes met zich mee. Denk aan data- en contentmigratie, SEO-impact, koppelingen en integraties die omgezet moeten worden en vergeet de aanpassing aan de nieuwe prijsstructuur van Shopware niet. We adviseren je hier graag over.

Wij ondersteunden al een groot aantal organisaties bij de implementatie van Shopware 6, waaronder Sacha en Norah.

Shopware 6 succesverhalen

Alternatieven onderzoeken

Vasthouden aan Shopware is natuurlijk niet de enige route. Alternatieven zoals Magento 2 Open Source (optioneel in een headless opzet), Adobe Commerce, SCAYLE en BigCommerce kunnen interessant zijn, uiteraard afhankelijk van de wensen. Het afwegen van factoren zoals kostenstructuur, functionaliteiten, een composable opzet, schaalbaarheid, maatwerk mogelijkheden en welk type platform de voorkeur heeft (SaaS, PaaS, hosting in licentie of Self-hosted) kunnen je helpen naar de meest geschikte oplossing.

Marvin
Nog niet klaar voor een overstap?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Een strategische aanpak van migratie

Welk pad je ook kiest: een strategische benadering van de platformmigratie is noodzakelijk. Ga aan de slag met een grondige analyse van de huidige en toekomstige bedrijfsbehoeften, plan het migratieproces zorgvuldig en test en optimaliseer voortdurend om een zo soepel mogelijke overgang te garanderen. Let op: ga in je benadering uit van hoe je organisatiedoelen wil bereiken en niet van de manier waarop je nu zaken hebt geregeld. Blijf zoveel mogelijk weg van ‘zo doen we het nu eenmaal’, sta open voor nieuwe inzichten. Een e-commerce platform is meer dan enkel een tool. Het is een belangrijk onderdeel van jouw business. Overweeg elke beslissing die je neemt over replatformen daarom zorgvuldig. Op die manier kun je het (online) succes van jouw organisatie het beste waarborgen.

Conclusie

Het einde van de levensduur van Shopware 5 is een mooie kans om jouw online platform opnieuw te evalueren en te verjongen. Door alle opties zorgvuldig te overwegen en de migratie strategisch te plannen, kun je deze overgang niet alleen gebruiken om risico's te beperken, maar ook om nieuwe kansen voor innovatie en groei te benutten.